HVAD GØR JEG VED…

Herunder kan du læse noget om, hvad du gør ved nogle af de store begivenheder – såvel civilt som kirkeligt

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakte kordegnen eller en af præsterne.
Du kan sende sikre e-mails ved at bruge linket herunder

FØDSELSREGISTRERING, FADERSKAB OG NAVNGIVNING

En fødsel registreres på baggrund af jordemoderanmeldelsen af fødslen. Forældre skal derfor ikke anmelde fødsel til kirkekontoret. Er I gift får I automatisk fælles forældremyndighed.

Er barnets forældre ikke gift, skal der inden 28 dage efter barnets fødsel udfyldes en omsorgs- og ansvarserklæring digitalt via borger.dk.

Læs mere om Faderskab ved at klikke på linket herunder.

Alle børn i Danmark skal have et navn, inden de fylder seks måneder. Navnet registreres i CPR.
Navngivningen skal anmeldes online eller ved dåb i folkekirken eller i et anerkendt trossamfund.

Hvis man ønsker dåb af barnet, inden det er fyldt 6 måneder, kan man vente med navngivning til, at det sker i forbindelse med dåben.

Man kan også navngive barnet online, selv om man har bestilt dåb, inden barnet er fyldt 6 måneder.

Man skal navngive online på borger.dk

Navngivning ved anmeldelse betyder ikke, at man derved bliver medlem af folkekirken – først ved dåb bliver barnet medlem af folkekirken.

Henvendelse om dåb sker til kirkekontoret.

DÅB

Ønsker du at få dit barn døbt, overvejer dit større barn eller du selv at blive døbt, er du meget velkommen til at kontakte kirkekontoret på 8684 1575.
Du er også meget velkommen til at kontakte kirkernes præster, hvis der er brug for at vende tanker herom.

Vidste du at:

  • Dåb er muligt i alle aldre.
  • Den kristne dåb er den samme uanset hvilken kirke, den foregår i
  • Dåb også kan foregå på en hverdag.

www.folkekirken.dk er der også forskelligt information at hente om dåb.

KONFIRMATION

Linå kirke har konfirmationsforberedelse i perioden fra september til St. Bededag. Konfirmationsforberedelsen er for alle 7. klasses elever, som bor i Linå sogn (Linå, Laven Mollerup, Hårup, Resenbro og Skærbæk).

  • Konfirmationen ligger altid St. Bededag i Linå kirke

Sejs-Svejbæk kirke har konfirmationsforberedelse i perioden fra september til Kr. Himmelfartsdag. Konfirmationsforberedelsen er for alle 7. klasses elever.

  • Konfirmationen ligger altid Kr. Himmelfartsdag i Sejs-Svejbæk kirke.

Læs mere om konfirmation i

 

BESTILLING AF VIELSE

For at bestille vielse i Linå og Sejs-Svejbæk kirker kontaktes kirkekontoret.

Prøvelsesattest
Før vielsen skal udstedes en prøvelsesattest fra borgmesterkontoret i bopælskommunen. Kommunen kan oplyse nærmere om nødvendige attester/papirer. Prøvelsesattesten må tidligst være udstedt 4 måneder før vielsen.

En evt. navneændring i forbindelse med vielsen sker ikke automatisk, men skal anmeldes til kirkekontoret i bopælssognet særskilt før eller efter vielsen. Navneændring foregår digitalt med NemID via borger.dk.

DØDSFALD

Pårørende til en afdød skal anmode begravelsesmyndigheden (afdødes bopælssogn) om begravelse eller ligbrænding snarest muligt efter dødsfaldet. Dette gælder uanset, om afdøde var medlem af folkekirken eller ej. Den originale lægelige dødsattest skal følge med anmeldelsen.

Anmodning om begravelse og ligbrænding kan ske elektronisk med NemId på www.borger.dk under menupunktet Sundhed og sygdom.

Aftale om begravelse/bisættelse sker ved kirkekontoret, normalt via bedemanden.  Kontoret tager kontakt til en præst for at aftale dag og klokkeslæt for handlingen. Aftale om gravsted sker ved henvendelse til kirkegårdskontoret.

I menupunktet “Kirkegården” som er at finde på såvel billedet af Linå som af Sejs kirke øverst på hjemmesiden, kan I læse om reservation af gravsteder, urnenedsættelser, regler, priser med mere.

Danmarks Kirkelige Mediecenter har lavet film til de mindste om at miste

Det er blevet til to film, der i børnehøjde beskæftiger sig med døden og begravelse/bisættelse, og giver børn og deres voksne et grundlag at tale sammen ud fra. Filmene kommer hele vejen rundt om emnet, så der er mange indgange til at snakke sammen både om tanker og følelser, og om lavpraktiske ting som urner, blomster og gravsteder. Og så giver filmene de voksne mulighed for at forberede børn på, hvad der sker til en begravelse, hvis det er første gang, de skal med.

I kan se filmene her og her